Indeling KNLTB Competitie 2021 bekend

De KNLTB heeft de indeling van de competitie 2021 bekendgemaakt. Zoals wellicht bekend is de landelijke Voorjaarscompetitie voor senioren vanwege corona verplaatst naar het najaar. Eerder was er nog de hoop dat het uitgesteld zou worden tot begin juni. Het coronavirus hield (en houdt) Nederland echter nog steeds in zijn greep en daarom heeft de Bond begin mei besloten dat de Voorjaarscompetitie tennis en padel voor senioren geen doorgang zou vinden en verschoven zou worden naar het najaar onder de naam KNLTB Competitie 2021.

Bij TC Usquert doet opnieuw één damesteam mee. Zij komen uit in de 2e klasse: ons degradatieverzoek is gehonoreerd. Het wedstrijdprogramma start op donderdag 16 september en de overige speeldagen kun je vinden op deze site onder het kopje KNLTB Competitie.

Competitie verder uitgesteld naar begin juni

Het kabinet heeft vorige week aangekondigd dat de huidige coronamaatregelen worden verlengd tot tenminste 20 april. Tennis en padel buiten is mogelijk, maar georganiseerde wedstrijden zoals competitie tussen teams van verschillende verenigingen en toernooien zijn voorlopig nog niet toegestaan.

Uitstel tot week 22

De verlenging van de lockdown en de onzekerheid over de situatie in mei betekent dat de start van de Voorjaarscompetitie 2021 begin mei niet haalbaar is. De KNLTB heeft besloten om de competitie verder uit te stellen tot begin juni (week 22); een volledige competitie is dan niet mogelijk maar een competitie met minder speeldagen kan dan nog wel worden georganiseerd.

Voorjaarscompetitie

Begin mei zal de KNLTB communiceren over de mogelijke start van de competitie in week 22 en de speeldagen. Welke data het precies betreft, is nog onzeker. De Voorjaarscompetitie start indien mogelijk in week 22 met bijvoorbeeld 3, 4 of 5 speeldagen; er wordt niet om promotie/degradatie gespeeld. Alle rechten blijven behouden voor de Voorjaarscompetitie 2022.

VCL Jeanet Woldring

Dubbelen en trainen met 4 personen per baan mag weer

Het kabinet heeft op 8 maart aangekondigd dat de huidige maatregelen in de strijd tegen het coronavirus van kracht blijven, maar dat enkele kleine aanpassingen mogelijk zijn. Het belang van sporten en bewegen voor de fysieke en mentale gezondheid wordt onderkend en is aanleiding om nu ook iets meer ruimte te geven aan volwassenen vanaf 27 jaar.

Vanaf 16 maart mogen volwassenen van 27 jaar en ouder buiten op sportaccommodaties met maximaal 4 mensen sporten.

Tennis met 4 personen op een baan is dus weer toegestaan. Voorwaarde is wel dat spelers van 27 jaar en ouder 1.5 meter afstand van elkaar houden. Voor jeugd en jongvolwassenen tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, zonder maximale groepsgrootte en zonder 1.5 meter afstand te houden.

De lockdown inclusief de avondklok blijft tenminste gelden t/m dinsdag 30 maart. Op dinsdag 23 maart maakt het kabinet de balans op en wordt bekend hoe het verder gaat in de periode na 30 maart.

Wat betekent dit voor tennis?

Gewijzigde maatregelen vanaf 16 maart

 • Volwassenen vanaf 27 jaar mogen tennissen en padellen met maximaal 4 personen, alleen buiten. Zij houden 1.5 meter afstand. Dubbelen mag dus, bij voorkeur in 2 vaste koppels van 2 personen; houd altijd 1.5 meter afstand tot het andere koppel en je medespeler. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan, dus geen interne competities.
 • Voor trainingen met volwassenen vanaf 27 jaar geldt een maximale groepsgrootte van 4 personen per baan op 1.5 meter afstand, dit is exclusief trainer. Alleen buiten.

Maatregelen die worden verlengd:

 • Jeugd en jongvolwassenen tot en met 26 jaar mogen spelen en trainen in groter groepsverband, alleen buiten. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1.5 meter afstand te houden. Interne wedstrijden op de club zijn toegestaan.
 • Tennis in een binnenaccommodatie is niet toegestaan, ook niet in een blaashal.
 • Er worden geen (officiële) wedstrijden zoals competities en toernooien gespeeld.
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
 • Publiek is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
 • De avondklok geldt van 21.00 tot 4.30 uur. Lees meer over de avondklok.

Jeanet

Competitie uitgesteld naar begin mei

Met de verlenging van de lockdown en de onzekerheid over de situatie in april heeft de KNLTB op 25 februari besloten de start van de Voorjaarscompetitie 2021 voorlopig uit te stellen tot begin mei.

Het animo om competitie te spelen is erg groot, meer dan 30.000 teams hebben zich ingeschreven. Iedereen kijkt uit naar de wedstrijden, het teamgevoel en de gezelligheid. De KNLTB doet er daarom alles aan om veilig en verantwoord binnen de geldende coronamaatregelen een volledige competitie door te laten gaan.

Voorjaarscompetitie

De voorlopige speeldata voor de Voorjaarscompetitie waaraan het damesteam van TC Usquert meedoet zijn: 6 mei, 13 mei, 20 mei, 27 mei, 3 juni, 10 juni en 17 juni. Inhaaldagen: 24 juni, 1 juli en 8 juli.

Uiterlijk 1 maand voor de start van de competitie zal de KNLTB een besluit nemen over de daadwerkelijke start van de competitie begin mei. Mocht een start begin mei door de dan geldende maatregelen toch nog niet mogelijk zijn, dan is er nog een week uitloop naar start in de 2e week van mei of kan gekozen worden voor een aangepaste vorm van competitie met bijvoorbeeld minder speeldagen.

Veelgestelde vragen

Klik hier voor alle veelgestelde vragen en antwoorden over alle vragen rondom competitie, tennis, padel en het coronavirus.

Competities stopgezet, vrij spelen blijft mogelijk

Het kabinet heeft extra maatregelen aangekondigd om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. De horeca moet sluiten, de maximale groepsgrootte wordt teruggebracht en amateursportwedstrijden zijn verboden. De maatregelen gaan in op woensdag 14 oktober en gelden voorlopig voor de komende 4 weken. Over 2 weken maakt het kabinet de balans op en bepaalt dan het vervolg van de maatregelen.

Wat betekent dit voor tennis?

De KNLTB respecteert het besluit van de overheid om sportwedstrijden niet meer toe te staan. Onze gezondheid staat voorop en we moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen.

Om het aantal reisbewegingen, het sociale verkeer en het aantal contacten tussen mensen te verminderen is het volgende van toepassing:

 • de KNLTB Competitie 2020 stopt per direct.
 • Reguliere open toernooien kunnen niet doorgaan. Of de topjeugdtoernooien door kunnen gaan, is nog onduidelijk.
 • Het blijft mogelijk om vrij te tennissen en te trainen op de eigen vereniging, zowel buiten als binnen in de hal.
 • De maximale groepsgrootte is 4 personen.
 • Tennis en padel zijn geen contactsporten, de 1.5 meter afstand is goed te handhaven, zowel in enkel als in dubbelspel.
  Let op: KNLTB zal de uitspraak van premier Rutte m.b.t. ‘niet dubbelen’ vandaag toetsen.
 • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
 • Publiek is niet toegestaan.

  De KNLTB zal in overleg met NOC*NSF de exacte betekenis en consequenties van de maatregelen beoordelen en kijken wat dit verder betekent voor tennis en padel. Woensdag verwacht de Bond hier duidelijkheid over te kunnen geven.

Lees hier het volledige bericht van de overheid. En hier specifiek voor de sport.

Corona update 29 september

Zoals bekend treft het kabinet opnieuw landelijke maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Om een nieuwe lockdown te voorkomen worden de komende 3 weken de sociale contacten drastisch beperkt.

Gelukkig kunnen we blijven tennissen. Ook in wedstrijdverband, alleen zonder publiek en de sportkantines en clubhuizen (met uitzondering van toiletten en kleedkamers) zijn gesloten.

De landelijke maatregelen die vanaf dinsdag 29 september 18:00 uur zijn ingegaan hebben ook impact op de competitiesfeer. Geen ontvangst met koffie, thee en taart en geen drankje na afloop.

Teams ontvangen de tegenstanders 10 minuten voor aanvang van de speeldag en kunnen na de digitale teamuitwisseling direct de baan op. Na afloop van de laatste partij verlaten beide teams zo snel mogelijk het park. De kleedkamers en toiletten van de kantine zijn wel open.


Indeling KNLTB Competitie 2020

De indeling van de KNLTB Competitie 2020 is vandaag gepubliceerd op MijnKNLTB. Ons damesteam speelt in de 1e klasse op 7 donderdagen in september en oktober. Te beginnen op 10 september thuis en eindigend op 22 oktober, eveneens in Usquert. In totaal 4 thuiswedstrijden en 3 uitwedstrijden. De samenstelling van het team, het programma en de uitslagen worden uiteraard op de website vermeld.

Jeanet Woldring-Droper, VCL

Corona update: versoepelingen per 1 juli

Het kabinet heeft op 26 juni tijdens een persconferentie de voorgenomen versoepelingen per 1 juli bevestigd. Dat betekent dat nu ook sportkantines en binnensportaccommodaties open kunnen.

Dat is goed nieuws, want het betekent dat evenementen, competities en toernooien weer mogelijk zijn en toeschouwers weer welkom zijn.

Tennis voor iedereen dus, op en rond de baan. En met de opening van het clubhuis en terras brengen we de gezelligheid weer terug op het park.

Uiteraard blijft altijd de 1.5 meter regel van toepassing en is het belangrijk dat iedereen zich aan de hygiënemaatregelen van het RIVM houdt. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, dan houden we het virus onder controle.

Wat betekent dit voor het spelen van tennis, voor wedstrijden en evenementen op tennisverenigingen vanaf 1 juli?

Algemeen

 • Per 1 juli is zowel binnen als buiten tennis weer toegestaan voor alle leeftijdsgroepen. Als de geldende maatregelen worden gevolgd is toestemming van de gemeente voor buitensport niet nodig. Binnensport accommodaties, waaronder tenniscentra mogen hun deuren weer openen. Hiervoor dient een plan voor openstelling met de gemeente afgestemd te worden.
 • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben op de baan. Tijdens trainingen en in het spel bij wedstrijden hoeft geen 1,5 meter afstand te worden gehouden. Dus in een rally bij een dubbel geldt de 1.5 meter afstand niet, maar een high five en handen schudden doen we nog even niet. Een toezichthouder voor jeugd is niet meer nodig.
 • Bij trainingen is er geen maximum aantal spelers per baan meer. De leraar houdt altijd 1.5 meter afstand tot de leerlingen.
 • Voorafgaand en na afloop van het tennissen dienen spelers van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines, clubhuizen en terrassen die ook per 1 juli weer open mogen.
 • Er geldt geen verplichte reservering of triage (vragen naar gezondheidsklachten) in het clubhuis als er minder dan 100 personen worden toegelaten.
 • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.

Wedstrijden en toernooien

 • Per 1 juli zijn wedstrijden, toernooien en evenementen weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Hierbij mag publiek aanwezig zijn.
 • Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. Buiten mogen maximaal 250 toeschouwers bijeen zijn (exclusief spelers/trainers op de baan). Binnen geldt een maximum aantal van 100 personen. Dit is exclusief spelers/trainers op de baan, kaderleden, officials, vrijwilligers en medewerkers.
 • Wanneer bij evenementen reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen zijn toe te passen, dan is er geen maximale groepsgrootte. Toeschouwers dienen 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Zie voor meer informatie het Algemeen Sportprotocol van NOC*NSF.

Tennissen mag weer

Goed nieuws! Na de jeugd mogen nu ook volwassenen vanaf 11 mei weer buiten tennissen.

Dubbelen mag weer

Vanaf 20 mei mag er ook gedubbeld worden door volwassenen van 19 jaar en ouder, 4 spelers per baan. Mits gecontroleerd en met 1.5 meter afstand.

De KNLTB geeft aan dat verenigingen dit aan hun leden kunnen communiceren nadat ze deze versoepeling hebben afgestemd met de gemeente.

Hoe zit het met de jeugd t/m 18 jaar?

Dit blijft nog hetzelfde. Dat wil zeggen dat er een toezichthouder nodig is. Zie de wijzigingen voor jeugd in fase 2 vanaf 11 mei op de website van de KNLTB.

Wat zijn de regels tijdens het dubbelspel?

Er dient altijd 1.5 meter afstand gehouden te worden. Dit geldt zowel tijdens het tennissen als ook naast de baan. Let hierbij ook op de volgende richtlijnen:

 • Ga tijdens het tennissen/padellen niet dichtbij elkaar zitten (bankje/stoelen)
 • Geef geen high fives
 • Wissel van baanhelft met de klok mee
 • Maak geen gebruik van de scoreborden op de baan
 • Houd altijd minstens een racketlengte afstand

Terras en clubhuis blijven nog gesloten

Het clubhuis en terras moeten nog gesloten blijven tot 1 september. Het Outbreak Management Team (OMT) bekijkt de mogelijkheid of sportkantines per 1 juli weer open mogen.
Lees hier de laatste update van de maatregelen van de overheid.

Hoe zit het met clubactiviteiten?

We mogen t/m 2 augustus interne wedstrijden/wedstrijdvormen op de vereniging organiseren. Uiteraard binnen de geldende richtlijnen. De KNLTB: “Je kunt hierbij denken aan tenniskidstoernooitjes, een toss-avond, een laddercompetitie of clubkampioenschappen.”
Bij de veelgestelde vragen geeft de Bond aan dat we binnenkort meer informatie ontvangen over het organiseren van interne wedstrijden, zoals stappenplannen en een toolkit.

Clubkampioenschappen TC Usquert

Het bestuur heeft besloten voorlopig geen clubkampioenschappen te organiseren, tenzij terras en clubhuis vervroegd open mogen.

Toss-avonden

Aangezien we graag weer toss-avonden willen organiseren, hebben we hiervoor een verzoek ingediend bij de gemeente. Zodra we reactie ontvangen, laten we dit uiteraard z.s.m. aan de leden weten.

KNLTB Competitie 2020

De competitie die vanaf september gespeeld wordt, heet de KNLTB Competitie 2020. De inschrijving voor de KNLTB Competitie 2020 wordt opnieuw opengezet, waardoor ook nieuwe teams kunnen worden gevormd en aangemeld. De competitiesoorten en klassen vanuit de Voorjaarscompetitie worden één-op-één overgenomen naar de KNLTB Competitie 2020. Nadere info volgt z.s.m. Klik hier voor de speeldata van de KNLTB Competitie 2020.

Jeanet Woldring-Droper, namens het bestuur.

Corona update 4 mei

Standpunt Gemeente

Onderstaand bericht ontvingen wij van de Gemeente:

Op het gebied van sport gelden vanaf 29 april 2020 de volgende richtlijnen in onze gemeente:

·         Kinderen tot en met 12 jaar mogen weer in de buitenlucht onder begeleiding in georganiseerd verband trainen. Verenigingen kunnen trainingen en andere sportieve activiteiten die buiten plaatsvinden voor de basisschooljeugd daarom weer volledig opstarten.[1] Officiële wedstrijden blijven wel verboden omdat deze leiden tot reizen en meer contacten, en dus tot een hoger verspreidingsrisico.

·         Ook jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen weer onder begeleiding in georganiseerd verband sporten in de buitenlucht. Zij moeten daarbij wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden. We verwachten van verenigingen dat zij erop toezien dat de anderhalvemetermaatregel wordt nageleefd. We moedigen verenigingen daarbij aan om met creatieve trainingsvormen te komen waarbij het makkelijker is om 1,5 meter afstand te houden.

·         Trainingen mogen een maximale duur hebben van 2 uur. Daarnaast dient er een half uur tussen twee trainingen te zitten om grote stromen mensen te voorkomen.

·         Verenigingen kunnen hun activiteiten uitvoeren in de openbare ruimte of gebruik maken van een gemeentelijke buitensportaccommodatie. Ook verenigingen die normaliter binnen sporten kunnen nadenken over vormen van training die buiten kunnen plaatsvinden. Let wel dat wij niet kunnen garanderen dat de openbare ruimte ook daadwerkelijk beschikbaar is.

·         Kinderen komen waar mogelijk zelfstandig naar de vereniging. Ouders die hun kinderen brengen moeten ook meteen weer weggaan. Het is niet de bedoeling dat ouders langs de lijn staan.

·         Kleedkamers, kantines, clubgebouwen en sanitaire faciliteiten blijven gesloten. Kinderen moeten dus thuis omkleden en douchen. Dit geldt voor zowel kinderen tot en met 12 jaar als voor de jeugd van 13 tot en met 18 jaar.

    ·         Voor iedereen boven de 19 jaar blijven de oude maatregelen van toepassing. Voor hen geldt dat zij nog geen georganiseerde sportactiviteiten inclusief trainingen en wedstrijden kunnen doen, ongeacht het type sport. Uiteraard blijft het wel mogelijk om individueel in de openbare ruimte te sporten met inachtneming van de landelijke maatregelen.

Wat betekent dit voor TC Usuert?

Op 30 mei heeft Aafke uitgebreid gesproken met iemand van de Gemeente  en vervolgens ook nog met de KNLTB. In die gesprekken is verwoord dat wij van mening zijn dat tennis een typische één op één sport is en dat we vinden dat de mogelijkheden daarin nu wel zeer beperkt worden voor m.n. voor de oudere jeugd.

Trainingen voor de jeugd mogen wel in georganiseerd verband, echter één op één spelen in een onderling partijtje mag niet. Zou dit wel gebeuren dan kan dit leiden tot een boete van 300 euro.

Het begrip was er zeker, of er verder iets mee gedaan kan worden is afwachten.